КАД ЈАГАЊЦИ УТИХНУ

You may also like...

1 Response

 1. Slaven Slaviček Slaven Slaviček каже:

  Radio sam u socijalizmu. Plaća je bila jednako sigurna kao i da će sunce sutra izaći na istoku,a ne na sjeveru. Radilo se,ali se nije ubijalo od rada. U tome je sadržana razlika između rada i kuluka. Kako je tu i tamo bilo pogrešnih interpretacija,morao sam 2x potražiti pravnu pomoć javnog pravobranitelja samoupravljanja,kao radnik koji smatra da se direktor ogriješio o moja radnička prava. U oba je slučaja problem bio riješen u moju korist u roku 48 sati. Besplatno. A od dana zaposlenja do propasti firme u kapitalizmu nisam mijenjao firmu.

  Radim i u kapitalizmu kojeg je netko opako duhovit prozvao demokracijom. U 2 navrata radio sam bez plaće,jednom 5,a drugi put 4 mj. I baš ništa nisam mogao učiniti po tom pitanju. Nekoliko plaća primio sam u obliku nature- artikala iz privat dućana gazdinog prijatelja s kojim je prebijao račune. Najskuplji dućan u mjestu,naravno. Nisam mogao platiti režije ni gorivo. A ubijao sam se od posla i izgubio zdravlje.
  A posao sam morao tražiti kod više firmi,sve jedan gazda gori od drugog. Ništa od zaposlenja za cijeli život.

  Istina,nikad ništa nije bez grešaka. No,takva relativizacija u praksi ne drži vodu. Uprkos toj činjenici,evidentna je razlika koja socijalizam očitava kao zamalo odličan sistem uprkos nedostacima i greškama,dok kapitalizam očitava kao neku vrstu prirodne katastrofe opasne po ljudsku egzistenciju,poput potresa,poplave ili udara asteroida.
  Što bi reko Đuro – razlke,drastićne.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Anti spam *