Ralph Nader: лево – десна коалиција

You may also like...

6 Responses

 1. Avatar AleCC каже:

  bravo za tekst, samo još da ovo islične neko ovde i pročita i ponaša se adekvatno:
  “zato mi možemo izgraditi levo-desnu koaliciju, zatošto, ako ste na primer, evangelista – vi ste protiv toga da je sve na prodaju. I to je jedino političko prestrojavanje koje ja očekujem u narednih 10 godina. ne partije, “

 2. Косач Косач каже:

  Текст је доста апстрактан и не приличи нашем времену и простору.
  Ипак – са неолибералима који тврде да је сукоб између рада(човека) и капитала, као и аксиом да човек мора бити у средишту свих ствари – ”смејурија”, са таквима немамо шта да петљамо. Неолиберали су фашисти са квази-либералним наративом.

 3. Avatar Mira G. каже:

  Članak se zasniva na pogrešnoj premisi. Istina je da nema nikakve razlike između korporativnih elita Demokrata i Republikanaca. Ali je jako, jako daleko od istine da Demokrate predstavljaju levicu. Oni svi zajedno predstavljaju američki establišment i svi zajedno pripadaju desnici, jer svi zajedno, bez razlike, rade u korist američkog krupnog kapitala. Prava levica je uvek anti-korporativna; ona je, u svom organizovanom obliku, potpuno izvan Demokratske partije u SAD.

  Ovo nije samo bezazlena greška u terminologiji, već je greška koja najozbiljnije zamagljuje političku realnost, i s toga od početka neutrališe svaku borbu protiv establišmenta i korporativnih elita. Zašto je dakle ovo bitno da se razume? Kao prvo, da se razbije američki mit (koji je zahvatio i naše predele), da je “levica” sve što ima veze sa državom. Tako u (neukim) američkim masama vlada mišljenje da je korporativni kapitalizam ustvari “socijalizam”. U najvećoj meri oni ne znaju šta znači reč socijalizam. Ali ako su oni neuki, ne moramo biti i mi – tj. naročito ne mi (pa neće valda Ameri učiti nas šta je socijalizam). Kao drugo, shvatanjem da levica stoji u suprotnosti od korporatizma, koji nije ništa drugo nego oblik kapitalizma – i tako u osnovi desničarski – shvatiće se da je levica ustvari jedini pravi način da se bori protiv korporativnih elita. Desnica (u ovom slučaju krajnja desnica, koja živi u mitovima “slobodnog kapitalizma”) nikada neće imati pravi odgovor na to, jer nikada neće biti anti-kapitalistička. Levica dakle može da ima dodirnih tačaka sa krajnjom desnicom (u Srbiji je to anti-globalizam, anti-imperijalizam), ali metode, oblici i rezultati borbe zbog ove ključne razlike će uvek ići u korist levice.

  To ne znači da u nekim slučajevima ne može doći do saradnje. To znači da mi, levica, a posle i mnogi drugi nadamo se, prvo i osnovno znamo da nije stvar samo u različitim, ali ravnopravnim ideologijama u ovoj našoj borbi, već da levica u tome ima veliku ideološku prednost. Pa valda smo zato levičari, na kraju krajeva.

 4. Džambul Džambul каже:

  Suština je u tome da se ovde fokus sa tradicionalne podele levo vs desno izmešta u podelu sistem vs antisistem. Odnosno da se trenutni sistem koji postoji u većem delu sveta, može kritikovati i iz perspektive levog i iz perspektive desnog svetonazora (desni svetonazor ne treba posmatrati isključivo u kontekstu podrške kapitalizmu, već je to šira priča).
  Ako na primer, ukrstimo to što je rekao Nader i ono što je rekao Robert Mekčezni u intervjuu na ovom portalu, mislim da se može doći do mnogih stavki koje je on naveo o potrebi transformacije ekonomije sa kojom se jedan dobar deo “desnih” može složiti.

 5. Косач Косач каже:

  Подела на систем вредности заснован на Човеку и система вредности заснованог на капиталу и профиту – заоштренијa је него икад. Зато су сваке приче да су поделе на левицу и десницу превазиђене, или тражење вештачких коалиција тих снага – у суштини скуване у режимским кухињама.
  Нема краја историје, нема победе тираније.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Anti spam *